Poljoprivredni obrt Černik

menu

Povrće koje vraća u djetinjstvo!

Povrće koje vraća u djetinjstvo!

"Sada kada sam prošao onu najtežu fazu učenja i prilagođavanja, mogu samo ići naprijed i više ne razmišljam ni o čemu drugom nego isključivo o ekološkoj proizvodnji kakvu imam sad i njezinom povećanju, jer ekoloških proizvoda na tržištu nikada nema previše"- poručuje jedan od prvih ekoloških proizvođača povrća na području Valpova i Valpovštine, Ivica Černik.

U ovo vrijeme kada dozrijevaju paprika, rajčice, krastavci i drugo sezonsko povrće, Ivan (47) i njegova obitelj, koja mu pomaže u poslovima na imanju, imaju malo vremena za predah. Sada se ubiru plodovi napornog proljetnog rada u plasteniku koji se nalazi na izlazu iz Valpova u smjeru Narda, površini od petstotinjak četvornih metara. No za razliku od drugih povrtlara, Ivica se prije nekoliko godina odlučio za ekološku proizvodnju. Bio je svjestan da ona zahtijeva mnogo više rada nego konvencionalna, ali i da su proizvodi iz takve vrste proizvodnje traženiji i skuplji nego oni drugi.

Nakon gubitka posla, šansu pronašao u poljoprivredi

"Dugo sam godina radio u obiteljskoj tvrtki s bratom, no kada se sve više počela osjećati recesija i kada je bilo sve teže naplatiti odrađeni posao, 2011. godine odlučio sam napustiti tvrtku i krenuti ispočetka. Zahvaljujući svoti od 30.000 kuna, koliko sam uzeo za samozapošljavanje i otvaranje vlastitog obrta, uložio sam ukupno 100.000 kuna na našoj oranici i podigao plastenik sa solarnom elektranom u kojoj bih mogao uzgajati sezonsko povrće s dvije berbe godišnje: tijekom ljeta uzgajam rajčicu i papriku, a tijekom zime salatu, špinat, mrkvu, peršin i drugo povrće koje podnosi niže temperature. Naš plastenik s dvije folije koji se napuhava nije grijan, ali u zimskom razdoblju ima od pet do sedam stupnjeva višu temperaturu nego što je vanjska, a zahvaljujući tome biljke mogu rasti i napredovati." - pojašnjava Ivica, dodajući da solarnu energiju koristi za napuhavanje plastenika.

Ekološka proizvodnja zahtjevnija, ali i isplativija

Ekološka proizvodnja ima specifične zahtjeve, počevši od više fizičkog rada do posebnog ekološkog, certificiranog, skupljeg sjemena i sadnog materijala, koji moraju biti u skladu s propisanim standardima. Kaže da je mnogo učio, slušao savjete i nastojao ih primjenjivati kako bi imao što bolje prinose, spriječio truljenje plodova, a zadržao kvalitetu koju imaju samo ekološki proizvodi.

"Otkad sam počeo prodavati svoje proizvode, imam stalne kupce koji mi se uvijek vraćaju i kažu da se osjeti razlika u okusu konvencionalnog i ekološkog proizvoda - kaže Ivica, koji se priprema za širenje proizvodnje i podizanje još jednog plastenika od približno tisuću “kvadrata”. Taj svoj plan planira realizirati uz pomoć Mjere 6.3. Ruralnog razvoja, za koju je već predao dokumentaciju i očekuje nepovratnu pomoć od 15.000 eura, zahvaljujući kojoj će biti u mogućnosti na tržište plasirati dvostruko veće količine toliko traženog valpovačkog ekopovrća.

Izvor: Glas Slavonije

Fotografije

Video

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward