Poljoprivredni obrt Černik

menu

Ekološka proizvodnja povrća

Ekološka proizvodnja povrća

Osječko-baranjskoj županiji registrirano je više od 200 ekoloških proizvođača povrća, što u lepezi brojnih drugih proizvođača te uglavnom neprovjerenog uvoza iz inozemstva, gotovo da čini kap u moru. Ovog je Zelenog četvrtka na glavnoj osječkoj tržnici predstavljeno prvo ovogodišnje ekološki uzgojeno povrće iz valpovačkog kraja. Iako je potražnja za eko povrćem sve veća, rijetki su oni proizvođači koji se žele samo tome posvetiti.

Ivan Černik je ipak u tome vidio priliku za samozapošljavanje pa je pokrenuo poljoprivredni obrt "Černik". Kako je država davala poticaje za samozapošljavanje, Ivan je nakon gubitka posla 2004. to iskoristio pa je odlučio ta poticajna sredstva iskoristiti za proizvodnju povrća. Smatra da proizvodnja hrane ima veliku budućnost. Jedan dio povrća proizvodi u plasteniku od 500 m2, a drugi dio na otvorenom. Povrtnjak zauzima 1,6 hapovršine. Uzgajaju se sve povrtnice, a posebno domaće sorte plavog luka i autohtonezimske zelene salate. Tu su hrastov list, endivija i puterica.

Sredstva koja koristi za zaštitu su prirodna, većinom od koprive i gaveza koji odbijaju insekte, a dobri su i kao prihrana biljkama. Kupci su zrazito zadovoljni kvalitetom domaćeg povrća te ih često okusom vrati u djetinjstvo, a kako je interes sve veći, nadamo se da će Ivan uskoro moći proizvodnju i proširiti.

Izvor: ekopoduzetnik.com

Fotografije

Video

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward